COŚ SMACZNEGO :) · PIECZYWO

Domowy chleb na drożdżach

Powiesz: chleb jak chleb.

A ja Ci powiem: spróbuj pysznego, domowego wypieku. Niebo w gębie ❤

Nie masz zakwasu? Nic nie szkodzi. Chleb można zrobić również na drożdżach. I gwarantuję Ci, że będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu 🙂

31746582_1895662473798365_9182298414199603200_n

SKŁADNIKI:

  • 400 – 450g letniej wody
  • 750g mąki pszennej ( t450, t550 lub t650 )
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli

 

UWAGI DO SKŁADNIKÓW:

  • jeśli dajemy mąkę 650 to trzeba dać 2.5 łyżeczki drożdży. Mąki można też mieszać. Ja lubię: 600g mąki pszennej t450 i 150g mąki żytniej t2000.
  • jeśli ktoś lubi bardziej słony chleb można dać 2 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:
Wodę i mąkę mieszamy delikatnie łyżką i odstawiamy na pół godziny aby składniki dobrze się połączyły. Po tym czasie wsypać pozostałe składniki i wymieszać na haku bądź misić ręcznie 4-5 minut. Ciasto pozostawić w naczyniu, zawinięte w foliówkę w temperaturze pokojowej lub lekko cieplejszej na 10-14h. najlepiej zrobić ciasto wieczorem i zostawić do rana.

Po tym czasie wykładamy na obsypany mąką blat znów 2-krotnie rozciągamy i składamy jak kopertę. Wstępnie uformowane pod kształt naczynia obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę (pewnie ok. 250 stopni ) a w piekarniku rozgrzewamy przy okazji naczynie w którym będziemy wypiekać chleb (może być gar rzymski, gar żeliwny, foremka metalowa lub naczynie żaroodporne).

Kratka powinna być na 1/3 wysokości piekarnika. Gdy piekarnik się nagrzeje na suchą (!) deskę do krojenia wyjmuję rękawicą naczynie i delikatnie wkładam wstępnie uformowany bochenek, potrząsając na boki układam chleb w naczyniu, nacinam, przykrywam rozgrzaną przykrywką i wkładam do piekarnika ustawionego nadal na max temperaturę.

Ustawiam budzik na 50 minut później. Kiedy piekarnik znów dogrzeje się na maxa zmniejszam temperaturę na 210 stopni.

Obserwuję rosnący chleb i w chwili kiedy przestanie już rosnąć w górę zdejmuję pokrywkę – dalsze pieczenie jest już bez niej. Jeśli góra chleba za bardzo nam się przypieka można okryć go folią aluminiową, jeśli chleb wydaje się niedopieczony można 5 min przed końcem podkręcić temperaturę na 230 stopni. Każdy piekarnik pracuje inaczej więc trzeba obserwować 😉

Po 50 minutach wyciągamy na kratkę i jak ostygnie zajadamy się domowym wypiekiem 😉

SMACZNEGO 😉

29365711_1847313851966561_4076184989313433014_n

fb-polub-nas

Leave a comment