Powiesz: chleb jak chleb.
A ja Ci powiem: spróbuj pysznego, domowego wypieku. Niebo w gębie ❤
Nie masz zakwasu? Nic nie szkodzi. Chleb można zrobić również na drożdżach. I gwarantuję Ci, że będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu 🙂
SKŁADNIKI:
- 400 – 450g letniej wody
- 750g mąki pszennej ( t450, t550 lub t650 )
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki soli
UWAGI DO SKŁADNIKÓW:
- jeśli dajemy mąkę 650 to trzeba dać 2.5 łyżeczki drożdży. Mąki można też mieszać. Ja lubię: 600g mąki pszennej t450 i 150g mąki żytniej t2000.
- jeśli ktoś lubi bardziej słony chleb można dać 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Wodę i mąkę mieszamy delikatnie łyżką i odstawiamy na pół godziny aby składniki dobrze się połączyły. Po tym czasie wsypać pozostałe składniki i wymieszać na haku bądź misić ręcznie 4-5 minut. Ciasto pozostawić w naczyniu, zawinięte w foliówkę w temperaturze pokojowej lub lekko cieplejszej na 10-14h. najlepiej zrobić ciasto wieczorem i zostawić do rana.
Po tym czasie wykładamy na obsypany mąką blat znów 2-krotnie rozciągamy i składamy jak kopertę. Wstępnie uformowane pod kształt naczynia obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę (pewnie ok. 250 stopni ) a w piekarniku rozgrzewamy przy okazji naczynie w którym będziemy wypiekać chleb (może być gar rzymski, gar żeliwny, foremka metalowa lub naczynie żaroodporne).
Kratka powinna być na 1/3 wysokości piekarnika. Gdy piekarnik się nagrzeje na suchą (!) deskę do krojenia wyjmuję rękawicą naczynie i delikatnie wkładam wstępnie uformowany bochenek, potrząsając na boki układam chleb w naczyniu, nacinam, przykrywam rozgrzaną przykrywką i wkładam do piekarnika ustawionego nadal na max temperaturę.
Ustawiam budzik na 50 minut później. Kiedy piekarnik znów dogrzeje się na maxa zmniejszam temperaturę na 210 stopni.
Obserwuję rosnący chleb i w chwili kiedy przestanie już rosnąć w górę zdejmuję pokrywkę – dalsze pieczenie jest już bez niej. Jeśli góra chleba za bardzo nam się przypieka można okryć go folią aluminiową, jeśli chleb wydaje się niedopieczony można 5 min przed końcem podkręcić temperaturę na 230 stopni. Każdy piekarnik pracuje inaczej więc trzeba obserwować 😉
Po 50 minutach wyciągamy na kratkę i jak ostygnie zajadamy się domowym wypiekiem 😉