Czy tak jak ja nie lubisz marchewek? Jeśli tak musisz koniecznie wypróbować ten przepis 🙂 mimo iż za marchewkami nie przepadam jest to jeden z moich dwóch ulubionych przepisów na muffiny 😉 marchewkę w takim wydaniu polubi każdy! 🙂
CO POTRZEBUJEMY?
- 2 średnie marchewki
- pół pomarańczy
- 100g masła lub margaryny
- 4 łyżki miodu
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru (ja daję troszkę mniej)
- tabliczka białej czekolady (opcjonalnie – do dekoracji, często robię bez)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy masło (lub margarynę) oraz miód i roztapiamy na małym ogniu. Po roztopieniu odstawiamy i dodajemy mleko oraz jajka. Całość mieszamy rózgą.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym, cynamonem oraz cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre oraz marchewkę. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nakładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Możemy udekorować polegając upieczone babeczki roztopioną białą czekoladą.