COŚ SMACZNEGO :) · Na słodko

Babeczki marchewkowo – miodowe

Czy tak jak ja nie lubisz marchewek? Jeśli tak musisz koniecznie wypróbować ten przepis 🙂 mimo iż za marchewkami nie przepadam jest to jeden z moich dwóch ulubionych przepisów na muffiny 😉 marchewkę w takim wydaniu polubi każdy! 🙂

DSC_3393mini

CO POTRZEBUJEMY?

  • 2 średnie marchewki
  • pół pomarańczy
  • 100g masła lub margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru (ja daję troszkę mniej)
  • tabliczka białej czekolady (opcjonalnie – do dekoracji, często robię bez)

DSC_3384mini

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy masło (lub margarynę) oraz miód i roztapiamy na małym ogniu. Po roztopieniu odstawiamy i dodajemy mleko oraz jajka. Całość mieszamy rózgą.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym, cynamonem oraz cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre oraz marchewkę. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nakładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Możemy udekorować polegając upieczone babeczki roztopioną białą czekoladą.

DSC_3381mini

DSC_3383mini

fb-polub-nas

Leave a comment